Sunday, April 19, 2009

Asah minda anak

Oleh NORAINON OTHMAN
MERANGSANG kecerdasan otak anak menerusi alam sekeliling dan kehidupan seharian lebih mudah dilakukan berbanding menyuruh anak duduk diam dan belajar dalam suasana serius.

Kanak-kanak banyak belajar daripada pemerhatian dan interaksi dengan alam sekeliling mereka. Apa yang ada dalam lingkungan hidup dan rutin kita dapat dimanfaatkan untuk pembelajaran si kecil tanpa memerlukan ibu bapa mengeluarkan modal besar.


Antara pembelajaran secara tidak langsung ialah jika anak masih kecil, ajar dia matematik dengan mengajaknya mengira ketika menaiki atau menuruni tangga.

Cara itu lebih menyeronokkan dan mudah diingati kerana membolehkan anak mengaitkan pembelajaran dengan sesuatu berbanding anda mengajarnya mengira tanpa alat bantuan.

Ketika dalam kenderaan, minta anak sebut huruf dan angka pada plat kenderaan kerana cara itu mudah mengasah ingatannya.

Apabila dia semakin besar, anda boleh memintanya mencampurkan semua nombor pada plat kenderaan yang dilihatnya dan tanyakan jumlahnya.

Kaedah itu membantu anak mengira dengan pantas dan menguatkan ingatannya kerana dia perlu mengingat beberapa nombor yang kemudian perlu dicampur.

Perjalanan jauh kadangkala membosankan kanak-kanak. Untuk mengurangkan kebosanan, minta anak baca papan tanda jalan atau papan iklan.

Anda juga boleh meminta anak membaca nama kedai atau bangunan bagi memantapkan pembacaannya. Selain itu, anda boleh memintanya mengeja menu makanan dan minuman ketika di restoran.

Si kecil mungkin keliru dengan nama warna dan sering tersalah memberitahu warna yang dimaksudkannya.

Untuk memudahkannya mengingati warna, tunjukkan objek yang mempunyai warna berkenaan, misalnya daun berwarna hijau dan kunyit berwarna kuning kerana mengaitkan warna dengan objek yang sinonim memudahkan anak mengingati sesuatu.

Anak turut mengenal alam sekeliling melalui aktiviti bersama. Oleh itu, ajak anak melakukan aktiviti seperti membasuh pinggan, melipat pakaian, mencuci kereta atau berkebun bagi membolehkannya mengenal banyak objek dan barangan.

Aktiviti di luar rumah juga membolehkan anak mempelajari alam sekitar, misalnya jogging, berkebun, melawat zoo atau mengikut sama ke pasar.

Melalui cara itu, anak akan dapat mengetahui sesuatu tempat serta fungsinya.

Apabila perkara itu dinyatakan, mudah baginya membayangkan suasana berkenaan kerana sudah mengetahui gambaran sebenar melalui pengalaman sendiri.

Anda juga boleh mengajar anak mengenai konsep alam semula jadi seperti matahari terbit dan terbenam, pasang surut air laut, embun pagi dan bagaimana hujan terjadi.

Hadiahkan anak haiwan peliharaan seperti anak kucing atau ikan dan biarkan dia membela sehingga besar.

Cara itu dapat mendidik anak erti tanggungjawab, perubahan usia iaitu haiwan yang dibela berubah bentuk daripada kecil kepada dewasa serta nilai kasih sayang antara makhluk.

No comments: